top of page
shutterstock_2022515813_664199245355.jpg

"
 nÄr man bringes i vildrede og undres, vil man anse sig selv for uvidende; derfor er ogsÄ myteelskeren pÄ sin vis en visdomselsker, for myten er sammensat af det forunderlige."

Aristoteles: Metafysikken, ca. 350 f.Kr.

Om myto-filosofisk praksis

​

OPGAVEN

​​

At afdække det ekstraordinære ved det ordinære, ære det underlige i det almindelige, opbygge indsigt, etablere udsigt og fremkalde forvandling gennem forundring.

​

UDGANGSPUNKTET

​​

Min myto-filosofiske praksis tager afsæt i tilværelsen som en eksistentiel odyssé.

​

For ligesom den oceaniske overfart (fuld af om- og vildveje) i det berømte, homeriske heltedigt, så er menneskelivet, i mangt og meget, et veritabelt virvar. Men hvilket vidunderligt virvar det nu alligevel er! For de ekskursioner, hvor først det ene og snart det andet går skævt, mens målsætninger må revideres og planer arkiveres, og vi ender med at runde en masse lokaliteter, der ikke forlods fremgik af søkortet — er det, til syvende og sidst, ikke også dem, vi allerhelst vil høre historier om?

​​

VEJEN

 

At undersøge individers/fællesskabers overvejelser og erfaringer, ønsker og aspirationer, udfordringer og anfægtelser — og belyse disse ud fra en perspektiverende polspænding mellem "det præ-refleksivt almene" og "det refleksivt almene", hhv.: mytologiens poetiske sindbilledsprog og filosofiens konceptualiserende begrebsarbejde.

​

Formålet er ikke at tale om myter og idéer, på objektiverende og desinteresseret afstand, men derimod at tale inspireret ud fra og engageret ind i en større helhed — gennem Mythos og Logos.

​

* * *​​

​

Scroll ned på siden for at se mere om mine ydelser, hhv.: individuelle samtaler, foredrag og workshops.

"HĂžj SpĂŠnding mellem to Poler. Kan kun forlĂžses i Kunst."

Martin A. Hansen: dagbog, 5/3-1947

IMG_0558.JPG

“Filosofi er ikke blot evnen til at undres ... Det er ogsĂ„ en praktisk disciplin og Ăžvelse, der handler om, hvordan vi kan blive bedre til at leve. Filosofi kan med andre ord ogsĂ„ forstĂ„s som en livskunst og en livsform.”

Finn ThorbjĂžrn Hansen: Det filosofiske liv, 2002.

Samtaler

INDSIGT & UDSIGT

 

Har du brug for at hæve dig op over hverdagens vanetænkning for at få et nyt og bredere perspektiv på tilværelsen? Drømmer du om at dykke ned under dagliglivets overflade og udforske dets upåagtede dybder? Mærker du et behov for at genopdage det underlige i det almindelige, det ekstraordinære ved det ordinære? Vil du gerne arbejde bevidst med din egen karakterdannelse? — Så er det individuelle samtaleformat måske noget for dig.

 

FORUNDRING & FORVANDLING

 

Dit udgangspunkt kan f.eks. være: En higen efter afklaring af din egen, levede livsfilosofi; en anfægtelse; en begejstring; et etisk dilemma; en søgen efter mere meningsfylde; en intention om at blive bedre til at stå i eller over for det ukendte; et ønske om at ændre din egen, vanemæssige væren-i-verden; et savn; en længsel; ja, måske endda: at du har svært ved i det hele taget at få hold på dit udgangspunkt? — Fortvivl ej: Filosofien begynder med undren!

 

MYTHOS & LOGOS

 

I mine samtaler inddrager jeg stort set altid temaer fra forskellige, mytologiske narrativer (Mythos) og trækker på elementer fra idéhistoriens overleverede tankegods (Logos).

 

I forbindelse med enkeltstående samtaler sker dette i det omfang, tidsrammen tillader det, og den konkrete dialog kalder på det. I det individuelle undringsforløb bestående af flere samtaler (klippekort med rabat) er der mulighed for at gå endnu mere i dybden — her skræddersyr vi en proces, som passer til lige præcis dig.

 

GRATIS INTRO

 

Uanset om du overvejer en enkeltstående session eller et forløb, så har du altid mulighed for at booke en gratis intro-samtale (telefonisk eller virtuelt) på op til 30 min.

​

OM MIG

 

Jeg er individuelt EMCC-akkrediteret dialogholder på Senior Practitioner Level og har mange samtalepraktiske kilometer i benene. Du kan læse mere om mig og min myto-filosofiske tilgang til tilværelsen under menupunktet Om. Øverst på nærværende side finder du endvidere en overordnet skitsering af myto-filosofisk praksis, ligesom du nederst kan se detaljer om mit faglige afsæt samt de værdier og etiske rettesnore, jeg arbejder ud fra.

 

Du kan også gå til min personprofil på LinkedIn for yderligere indblik i min baggrund.

 

PRISER & PAKKER

 

OBS: Der opkræves ikke moms.

 

* * *

 

Virksomheder — hvis din arbejdsgiver betaler:

 

Uforpligtende intro-samtale (telefonisk eller virtuelt), op til 30 min. / 0 kr.

 

Enkeltsamtale, 60 min. / 2.500 kr.

Enkeltsamtale, 90 min. / 3.750 kr.

 

Klippekort, 6 timer / 14.000 kr. (spar 1.000 kr.).

​

OBS: Klippekortet skal bruges inden for 12 måneder.

​

* * *

 

Privatpersoner — hvis du selv skal betale:

 

Uforpligtende intro-samtale (telefonisk eller virtuelt), op til 30 min. / 0 kr.

 

Enkeltsamtale, 60 min. / 1.250 kr.

Enkeltsamtale, 90 min. / 1.875 kr.

 

Klippekort, 6 timer / 7.000 kr. (spar 500 kr.)

 

OBS: Klippekortet skal bruges inden for 12 måneder.

 

PRAKTISK

 

Samtalerne kan gennemføres både virtuelt og fysisk (Storkøbenhavn). Ved online-sessioner stiller THAUMAS Eksistens & Undren en Zoom-betalingskonto til rådighed. Fysiske sessioner foregår som udgangspunkt på en lokalitet, som du selv har adgang til, f.eks. din arbejds- eller privatadresse. 

 

AFBUD

 

Afbud skal ske skriftligt til mads@thaumas.dk inden kl. 12 på dagen før den aftalte session. Ved senere aflysning eller udeblivelse opkræves fuld pris.

"Ordet er på samme tid konge og troldmand."

Ernst Jünger: På Marmorklipperne, 1939.

Foredrag

FORDYBELSE & FLYVEHØJDE

 

Er I draget af mytens livgivende sindbilledsprog? Interesserer I jer for filosofien forstået som en levende, transformativ praksis? Og har I behov for en solid omgang inspiration med udgangspunkt i vores kulturelle overlevering af almenmenneskelige idéer og fællesmenneskelige fortællinger? — Så book et myto-filosofisk foredrag!

 

Træd med ind i polspændingsfeltet mellem Mythos og Logos og ud i den store undren, som de gamle grækere kaldte to thaumazein. Kom ned under overfladen og op i flyvehøjde — få nye perspektiver på jer selv, jeres omverden og tilværelsen i det hele taget.

 

Jeg er en erfaren og engageret foredragsholder. Læs mere om mig og min baggrund her på sitet eller gå til min personprofil på LinkedIn for et detaljeret overblik.

 

TEMATIKKER & NARRATIVER

 

Med hensyn til foredragsemner så er mulighederne mange.

 

Det kunne f.eks. være: forholdet mellem mytologi og filosofi, både historisk og eksistentielt/fænomenologisk samt hvorfor dette fortsat er relevant for os i dag; transition og forandring; personlig udvikling; lederskab og følgeskab; at stå i eller overfor det store ukendte; klassiske dyder, herunder de fire kardinaldyder: mod, visdom, retfærdighed og selvbeherskelse; eller: måske noget helt andet?

 

I forhold til narrativer så er min spændvidde bred, men jeg er bedst hjemme i: den antikke (græsk/romerske) overlevering; den oldnordiske eddadigtning; den mesopotamiske mytologi; arthurianske romancer og gralslegender; det bibelske univers; litterære klassikere, som især trækker på mytiske elementer, f.eks. Den Guddommelige Komedie af Dante Alighieri og Det Tabte Paradis af John Milton.

​

I kan f.eks. også finde inspiration til tematikker og narrativer i mine onsite essays og offsite artikler. Under menupunktet Om udfolder jeg mine forståelser af emner såsom eksistens og undren, det filosofiske liv, det mytologiske perspektiv og den eksistentielle odyssé. Derudover kan man se video og lytte til podcast (på engelsk), og endelig er der mulighed for at orientere sig i flyers og andet materiale fra allerede afviklede arrangementer.

 

VARIGHED & VARIATIONER

 

Jeg kan tilbyde indlæg af forskellig varighed.

 

Den ene yderpol vil således være det helt korte inspirationsoplæg, hvor der er meget begrænset eller slet ingen interaktion med tilhørerne. Den anden kunne tilsvarende være en flere timer lang foredragsseance med god plads til både spørgsmål, pauser og refleksion. Og så er der selvfølgelig alle mulighederne midt imellem.

​

PRISER & PRAKTIK

 

Oplæg og foredrag kan gennemføres virtuelt eller fysisk.

 

Ved virtuelle arrangementer kan THAUMAS Eksistens & Undren stille en Zoom betalingskonto til rådighed. I forhold til fysiske arrangementer vil jeg på den kortere bane ofte være begrænset til Storkøbenhavn. Med længere varsel vil jeg givetvis kunne dække det øvrige Sjælland samt, i visse tilfælde, resten af kongeriget.

 

Prisen afhænger af flere forhold, herunder forberedelsestid o.a.

 

Kontakt mig gerne for en uforpligtende dialog. PS: Hvis du ønsker at modtage et tilbud, så send nogle stikord om regi, sted, tidsramme, forventet deltagerantal samt tanker og ønsker vedr. indhold og udbytte.

”A dialogue is not a debate, where the goal is to win. A dialogue is not a discussion either, where the goal would be to come up with the best argument. A dialogue can be seen as a common investigation of a topic or a question, with the emphasis on common.”

Michael Noah Weiss: Daimonic Dialogues, 2021.

Workshops

ET FÆLLES FORUNDRINGSRUM

 

Den myto-filosofiske workshop er for jer, der gerne vil invitere og udforske en fælles undren. Der kan f.eks. være tale om et medarbejderteam, et lederkollegium, en bestyrelse, en gruppe kursister, en forsamling af foreningsmedlemmer el. lign.

 

Når vi mødes i en professionel sammenhæng, så har vi sædvanligvis et mål. De specifikke mødeaktiviteter udgør midler til at nå dette mål, og det kan bl.a. handle om at fordele arbejdsopgaver, beskrive et projekt, ajourføre et koncept, oversætte en strategi til konkrete indsatser, udvikle kompetencer inden for et praksisfelt, osv.

 

Denne instrumentelle mål/middel-logik er, i sagens natur, helt uundgåelig, når vi samarbejder om at realisere et fælles formål. Samtidig levner rammen sjældent den store (om overhovedet nogen) plads til fordybelse i alt det underfulde, som hele tiden udspiller sig inden i, mellem og rundt omkring os. Ja, ofte ænser vi det slet ikke.

 

Her udgør det myto-filosofiske forundringsrum et frirum!

 

Som en rutineret og nærværende procesfacilitator hjælper jeg jer med at etablere en landingsbane for denne undren og understøtter jer i at udvikle den individuelle og kollektive forundringsparathed. Læs mere om mig her på sitet eller gå til min personprofil på LinkedIn for et detaljeret overblik over min baggrund.

 

VARIATIONER & METODER

 

En myto-filosofisk workshop kan have forskellige udgangspunkter.

 

Måske er I optaget af et eller flere emner, som I ønsker at undersøge og perspektivere mytologisk og filosofisk. Eller måske ønsker I en endnu mere åben proces, hvor vi tager udgangspunkt i en eller nogle få mytiske fortællinger og derfra dykker ned i, hvad der end måtte melde sig for os på vor fælles odyssé.

​

Find inspiration til tematikker og narrativer i f.eks. mine onsite essays og offsite artikler, under menupunktet Om, via video og podcast (på engelsk) eller i flyers og andet materiale fra allerede afviklede arrangementer.

​

PRISER & PRAKTIK

​

En myto-filosofisk workshop afvikles altid som et fysisk arrangement, og min anbefaling er, at der afsættes min. 2 timer.

 

Prisen afhænger af flere forhold, herunder forberedelsestid o.a.

 

Kontakt mig gerne for en uforpligtende dialog. PS: Hvis du ønsker at modtage et tilbud, så send nogle stikord om regi, sted, tidsramme, forventet deltagerantal samt tanker og ønsker vedr. indhold og udbytte.

IMG_0235.JPG

"Hvordan kan et menneske kende et andet, hvis det ikke rigtig kender sig selv?"

Merlin — i den hþjmiddelalderlige fortélling af samme navn, som traditionelt tilskrives Robert de Boron.

AfsĂŠt & Etik

Min praksis kan beskrives som eklektisk — eller (og måske bedre): integrativ.

​

Det betyder, at jeg ikke bekender mig til én, særskilt retning eller “skole”, men inddrager elementer fra forskellige, filosofiske og filosofisk orienterede praksistilgange og samtalediscipliner, herunder:

 

filosofisk vejledning, der har rødder helt tilbage til den sokratiske maieutik, og som tog sin moderne begyndelse med dr. Gerd. B Achenbach i starten af 1980erne; undrings- og eksistentiel praksisfænomenologi, sådan som bl.a. Finn Thorbjørn Hansen, professor ved AAU, arbejder med disse emner; den aristotelisk inspirerede protreptik, genopdaget og genoptaget af professor emeritus fra CBS, Ole Fogh Kirkeby; tredje generations coaching, konceptualiseret af professor Reinhard Stelter fra KU; dybdefilosofisk praksis, også kendt som filosofisk kontemplation, udviklet med filosoffen, dr. Ran Lahav, i spidsen; de daimoniske dialoger, som den filosofiske praktiker, dr. Michael Noah Weiss, har eksperimenteret med, og som bl.a. er inspireret af den såkaldte Trilogos-metode; den krealektiske tilgang til filosofisk praksis, som den filosofiske forsker og entreprenør, dr. Luis de Miranda, har udviklet og arbejder med; o.a.

 

Derudover trækker jeg i øvrigt på den samlede baggrund af indsigter og erfaringer, som jeg over efterhånden to årtier har opbygget i rollerne som f.eks. HR-rådgiver, ledercoach, karrierevejleder, organisationsudvikler, underviser, systemisk proceskonsulent samt workshop- og netværksfacilitator.

 

Som samtale- og faciliteringspraktiker arbejder jeg ud fra EMCCs 8 kernekompetencer og etiske kodeks samt DSFPs etiske retningslinjer og de 5 grundværdier, som er beskrevet i DSFPs manifest. hhv.: Undren, Dialog, Almenhed, Samhørighed og Mangfoldighed.

​

Det indebærer bl.a., at fortrolighed er en selvfølge, ligesom jeg forpligter mig til at agere med integritet og ansvarlighed, ikke mindst for så vidt angår grænserne for mine egne kompetencer og dermed min egen praksis. Endelig er kontinuerlig egenudvikling et omdrejningspunkt for mig, noget, jeg bestræber mig på at understøtte med f.eks. individuel supervision og løbende sparring med andre udøvere inden for det samtale- og faciliteringsfaglige felt. Udover filosofiske praktikere tæller mit netværk her bl.a. coaches, rådgivere, vejledere, psykologer, psykoterapeuter og præster.

"... real wisdom does not merely cause us to know: it makes us 'be' in a different way."

Pierre Hadot: Philosophy as a Way of Life, 1995.

IMG_0218.JPG

Indsigt ● Udsigt ● Forundring ● Forvandling

bottom of page